7 tipov ako vybrať, nosiť a kombinovať vestu

Vesta si pomaly ale isto získala srdcia mnohých žien. Nosí sa vo všetkých možných prevedeniach, strihoch a dĺžkach. Dostupná je v rôznych materiáloch a hodí sa do akéhokoľvek outfitu. Dnes si dáme rande s vestami, ktoré prerazili na módne výslnie a už dávno nie sú iba takpovediac nadbytočným kúskom v šatníku. Vesta sa stala o obľúbeným prvkom v dámskej móde a neraz hrá prvé husle pri vytváraní outfitu.

Poďme sa pozrieť na to čo je vesta a na čo nezabudnúť pri jej výbere. Dáme vám niekoľko tipov ako nosiť a kombinovať vestu v štýlovom mestkom outfite.

Veríme, že aj vy si obľúbite vesty, či vestičky a dáte im priestor aj vo vašom šatníku.

 

Čo je dámska vesta 

introducing-(8)_optimized

Dámska vesta je módny kúsok ktorý bol na začiatku svojej módnej cesty súčasťou pánskeho šatníka, konkrétne obleku. Dámska móda sa vplyvom emancipácie často transformovala a preto sa mnohé kúsky z pánskeho šatníka postupom času začali objavovať aj v tom dámskom

Typickým príkladom toho je aj obleková vesta, ktorá sa v dámskom šatníku veľakrát nosí samostantne, ale môže byť aj súčasťou dámskeho kostýmu. 

Vesta je kus vrchného odevu bez rukávov. Väčšinou ide o krátke modely ale nájdeme aj vesty predĺžených, či dokonca dlhých variantoch. Môže mať rôzne variácie od modelu vytvoreného v celku, čo je typické pre pletené vesty, až po také so zapínaním na gombíky, alebo na zips. 

Vesta môže mať podobu vrchného oblečenia, či už ako kožušinová, či prešívaná vesta, dnes sa ale budeme skôr venovať vestám, ktoré nosíme v rámci outfitu a ktoré sú ideálne na vrstvenie.

 

Ako vybrať dámsku vestu podľa farby a vzoru

introducing-(2)_optimized_1

Dámske vesty majú väčšinou decentné prevedenie čo sa farby a vzoru týka. Ak vás zaujíma aké farby a vzory sú vhodné pri výbere dámske vesty je jasné, že chybu určite neurobíte ak siahnete po veste v neutrálnych, alebo tlmených farbách. Ideálne farby sú čierna, šedá, hnedá, béžová či biela. Vestu v týchto farbách bez problémov zladíte či už k rifliam, elegantným nohaviciam, ale aj k sukni.

Ak chcete zaujať voľte odvážnejšie farby v ktorých vaša vesta určite vynikne. V tom prípade je dobrou voľbou červená, modrá, či zelená. Do jesenných outfitov zapadne bordová, či okrová. 

Pre naozaj odvážne dámy, ktoré sa neboja módnych výziev tu máme bombónik v podobe flitrovanej vesty v metalických odtieňoch. Spojenie flitrov a vesty spája dva aktuálne horúce módne trendy takže tento model určite zaujme a bude pútať pozornosť.

Ak máte radšej decentnú klasiku vyberte si vestu ktorá má minimalistické vzory. Ideálnou je vesta s jemnými pozdĺžnymi pružkami. Takáto vesta pôsobí elegantne a upravene. Dobrou voľbou je aj vesta so vzorom kohútej stopy, prípadne károvaná, či tvídová vesta.

 

Ako nosiť dámsku vestu

Dámska vesta sa môže nosiť na sto spôsobov. Je len na vás či ju budete nosiť elegantne, športovo, či ležérne. 

Vesta je univerzálnym prvkom dámskeho šatníka a rada sa prispôsobí outfitu do ktorého ju použijete.

Vesta je skvelá na vrstvenie čím môže do outfitu priniesť punc jedinečnosti, alebo ju môžete použiť ako solitér nechať ju v outfite dokonale vyniknúť.

Poďme sa pozrieť na to ako začleniť vestu do outfitu tak, aby pútala pozornosť a nezapadla v spleti iných prvkov.

 

Vesta ako sexi prvok

introducing-(3)_optimized_1

Aj keď sa vesta môže javiť ako usadený kúsok, ktorý sa hodí skôr do elegantného looku opak je pravdou. Aktuálne najviac trendy spôsobom ako môžete predviesť vašu vestu je, obliecť si ju samostatne na holé telo, prípadne podprsenku. Takto nielenže dokonale vynikne, ale zvýrazní aj vašu postavu bez toho, aby pôsobila vulgárne. 

Oblekovú vestu v pánskom štýle kombinujte s elegantnými nohavicami na večerné príležitosti, ale aj s trendovými rifľami na bežné nosenie. Celkový look dotiahnite doplnkami a stylingom. Stavte na lodičky, výrazný make up a sexi vyčesaný cop, či začesané vlasy v mokrom efekte.

 

Vesta a košeľa

introducing-(1)_optimized_1

Kombinácia vesty a dámske košele je klasickým spojením, ktorým v podstate nemáte čo pokaziť. Spojenie košele a vesty zo sebou prináša eleganciu a nadčasovosť. Hodí sa do pracovného prostredia ale kľudne aj na bežné nosenie.

V tomto prípade môžete siahnúť po oblekovej veste, ktorá v kombinácii so širokými rifľami pôsobí mladistvo a šmrncovne.

Zvoliť môžete aj pletenú vestu, tu sa ale pohrajte s farbou a strihom. Okrem očakávaných farieb ako béžová, či čierna, pridajte do outfitu originálnym farebný akcent v podobe oranžovej, či smaragdovo zelenej . Farba nielenže upúta, ale vesta v tomto prípade nebude len do počtu.

 

Vesta a rolák

Spojenie vesty a roláku predstavuje módne priateľstvo na celý život. Či už sa bavíme o tenšom priliehavom roláku alebo objemnom maxi svetry vesta sa k nemu dokonale hodí. 

V závislosti od zvolených materiálov môžete túto kombináciu využiť do úplne odlišných outfitov. 

Tenký priesvitný rolák v kombinácii s vestou sa hodí na večerné akcie či párty, zatiaľ čo bavlnený rolák s vestou a elegantnými nohavicami vám bude robiť spoločnosť na pracovnom jednaní.

Ak sa rozhodnete vybehnúť s kamoškou na nákupy, vymeňte elegantné nohavice za pohodlnejšie rifle a štýlové tenisky. Váš look bude pôsobiť mlado a trendy.

 

Oversize vesty

introducing-(7)_optimized

Oversize strihy sú aktuálne veľmi trendy a tento trend neobišiel ani vesty. Pri výbere oversize vesty pamätajte na to, aby vám aj napriek svojmu strihu dobre sedela. To, že je niečo veľké neznamená, že je to oversize. Aj tento strih vám musí sadnúť inak vám bude deformovať postavu.

Oversize vestu môžete kombinovať s vypasovanými kúskamialebo s voľnejšou mikinou. Dolnú časť outfitu voľte skôr v užších strihoch, aby ste vyvážili postavu. Zvoliť môžete chino nohavice, alebo rifle v rovnom strihu.

Pletenú vestu v oversize strihu môžete nosiť aj ako pletené šaty. Stačí ak si pod ňu oblečiete  blúzku, alebo nátelník. Už iba vysoké kozačky nad kolená a máte dokonalý outfit ako z časopisu.

 

Predĺžená vesta

introducing-(10)_optimized

Predĺžená vesta bude vaším spojencom v chladnejšom počasí ale ak zvolíte jemnejší materiál krásne zahrá aj v letných outfitoch.

Hrubšia predĺžená vesta v kabátovom strihu doplní elegantné aj ležérne outfity. V tomto prípade stavne na tlmené farby. Všetky pastelové odtiene ako aj odtiene šedej a béžovej budú ideálne. Béžová vesta v teplejšom odtieni v kombinácii s bielym topom a svetlohnedou puzdrovou sukňou vám vyčaruje dokonalú postavu. Tento model je ideálny aj v prípade, že máte širšie boky. Sukňa vám zoštíhli postavu a vesta zakryje prípadne nedokonalosti. 

Rovnako dobre bude outfit fungovať aj s úzkymi rifľami v tmavšom odtieni denimu. Celkový styling môžete dotiahnuť klobúkom, či slnečnými okuliarmi a veľkou kabelkou.

Do letných outfitov si môžete dovoliť kombinovať šortky a predĺženú vestu ideálne v rovnakom prevedení. Takého letné komplety sú aktuálne dostupné v rozličných farbách a krásne vyniknú v kombinácii s crop topom a sandálkami.

 

Vesta v pánskom štýle

introducing-(5)_optimized_1

Nechajte vestu vyniknúť v jej pôvodnom znení. Oblečte si ju s nohavicovým kostýmom v pánskom prevedení. Kombinujte moderné široké nohavice s vyšším pásom, klasické sako a vestu. Košeľu v tomto prípade nepotrebujete. 

Tento pánsky šik vyzerá na ženách mimoriadne efektne. Zvlášť keď zvolíte šedý kostým v jednotnom farebnom tóne. Šedá je v tomto prípade ideálnym základom na to, aby vynikli zvolené doplnky, či kabelka.

 

Vesta v športovom prevedení

Tentoraz ale nemáme na mysli klasickú športovú vestú, ktorú si oblečiete na mikinu, aby vám dodala extra vrtvu tepla.

Máme na mysli sofitikovanejšie prevedenie. Namixujte zdanlivo nespojiteľné kúsky a uvidíte, že výsledok vôbec nie je zlý. Spojenie teplákov, blúzky a štrikovanej vesty sa môže zdať bizardným spojením, ale verte že funguje. 

V tomto prípade si môžete dovoliť kombinovať výrazné farby a vzory, ktoré sa do športovej tematiky priam pýtajú. Vesta môže byť kľudne vzorovaná, alebo v retro prevedení. Nezabudnite hľadať vestu s véčkovým výstrihom a kratšou dĺžkou.

 

Veríme, že ste sa inšpirovali a teraz už presne viete ako budete vašu vestu nosiť. Nebojte sa ju kombinovať a vytvárať originálne outfity. A ak sa vesta vo vašom šatníku ešte nenachádza dlho neotáľajte a poobzerajte sa po nejakom novom prírastku do vašej módnej zbierky. Určite do bude stáť za to.

Autor: Alila

Foto zdroj: pinterest.com