Ako nosiť pletené šaty, módny hit nadchádzajúcej jesene

Po mimoriande horúcom lete je čas začať myslieť na chladnejšie obdobie roka. Jeseň sa už hlási o slovo a s ňou prichádza módny trend, ktorý si získava srdcia milovníčok módy po celom svete - pletené šaty. Tento všestranný kúsok oblečenia predstavuje dokonalú kombináciu pohodlia a štýlu, čo ho robí neodolateľným pre ženy všetkých vekových kategórií.

Možno si poviete, že pletené šaty to predsa nie je nič nové a prevratné. No nie je to celkom tak. Pletené šaty so sebou prinášajú nové materiály, spôsoby spracovania ako aj samotné inovatívne módne vzory a strihy, ktoré už nie sú iba o komforte ale aj o módnom stylingu.

Máme tým na mysli, že moderné pletené šaty nie sú len praktickým riešením na chladnejšie dni, ale aj módnym kúskom, ktorý dokáže zdôrazniť ženskú siluetu a dodať outfitu moderný sofistikovaný nádych. Pletné šaty sú použiteľné od neformálnych stretnutí s priateľmi až po formálne príležitosti. Práve pletené šaty ponúkajú nespočetné možnosti tvorby outfitu moderným inovatívnym spôsobom vnímania módy. 

V tomto článku sa pozrieme na to, ako môžete pletené šaty ako horúci jesenný trend zakomponovať do vášho šatníka, aké strihy a materiály voliť, a ako ich štýlovo kombinovať s doplnkami a obuvou. Či už ste fanúšičkou minimalistického štýlu, alebo radi experimentujete s odvážnymi vzormi.  Pletené šaty vám poskytnú priestor na vyjadrenie vašej osobnosti prostredníctvom módy.

Pripravte sa na to, že pletené šaty sa stanú neodmysliteľnou súčasťou vášho jesenného šatníka. Inšpirujte sa našimi tipmi na ich nosenie a zažiarte v jesenných uliach svojím citom pre módu.

 

Pletené šaty- ako vybrať správny strih 

Foto: Pinterest

Pri výbere pletených šiat je kľúčové zvoliť strih, ktorý lichotí vašej postave a zodpovedá vášmu osobnému štýlu. Iné pletené šaty si zvolíte do elegantného a iné do casual, či športového outfitu. Ak vás zaujíma aké pletené šaty budú trendy v prichádzajúcej sezóne. Nemusíte dlho čakať. Máme pre vás prehľad populárnych strihov pletených šiat, ktoré budú dominovať v nadchádzajúcom jesenom období.

1. Priliehavé šaty- patria k najklasickejším strihom. Tieto pletené šaty zdôraznia krivky vášho tela, nakoľko pletený materiál sa krásne povolí a prispôsobí vášmu telu. Pletené šaty v takomto strihu vyniknú na vysokej a štíhlej postave. Pre zvýraznenie pásu môžete šaty doplniť opaskom, alebo módnymi koženými popruhmi. 

2. Voľné, oversized šaty- sú pohodlné a štýlové modely zvlášť obľúbené v posledných sezónach. Ich popularita sa ponesie ďalej aj v nadchádzajúcom období. Pletené šaty v tomto strihu sú vhodné pre všetky typy postáv. Môžu si ich dovoliť tak štíhle ženy, ako aj dámy s krivkami. Krásne skryjú prípadné nedokonalosti postavy. Môžete ich nosiť samostatne, alebo v kombinácii s úzkymi riflami, čo klasickými legínami. 

3. Šaty v štýle sweater dress- ide o pletené šaty pripomínajúce predĺžený sveter. Tieto svetrové šaty majú zväčša voľnejšie strihy v dĺžke pod zadok až takmer ku kolenám. Sú perfektné do casual looku na každodenné nosenie. Dajú sa ľahko kombinovať s čižmami, alebo teniskami. Outfit nezabudnite ozvláštniť farebnými, alebo vzorovanými pančuchami.

4. Pletené šaty s vysokým golierom- rolákové šaty sú ideálnou voľbou na chladnejšie dni nadchádzajúcej jesene a zimy. Pletené šaty v rolákovom strihu sú elegantné a hrejivé zároveň. Vďaka stojačiku vás šaty nielen zahrejú, ale dokážu opticky zoštíhliť a predĺžiť postavu. 

5. Šaty s asymetrickým strihom- sa vyznačujú moderným a originálnym vzhľadom. Často sú ozvláštnené rôznou dĺžkou prednej a zadnej časti, šikmým lemom, alebo strihom na jedno rameno. Takéto pletené šaty sú vhodné pre ženy, ktoré majú radi netradičné strihy vďaka ktorým vyniknú v dave. V nadchádzajúcej sezóne si ich môžete užiť dosýta.

6. Midi šaty s rozšírenou sukňou- predstavujú ženský a elegantný strih siat. Takéto pletené šaty sú vhodné na formálnejšie príležitosti prípadne do pracovného prostredia. Lichotia väčšine typov postáv a užien si mimoriadne obľúbené.

7. Šaty s opaskom- pletené šaty doplnené opaskom dodávajú outfitu šturktúru, zvýrazňujú pás a vytvárajú postavu v tvare presýpacích hodín. Dokážu sa prispôsobiť rôznym typom postáv. Sú ideálne pre štíhle ženy. Odporúčame ich aj ženám s postavou jablko, ktorým dokážu pomôcť s definovaním pása. 

Ako vybrať pletené šaty podľa dĺžky

V sezóne jeseň/zima sa budú nosiť pletené šaty vo všetkých dĺžkach: mini, midi aj maxi, takže si na svoje príde naozaj každá žena. Pri výbere strihu šiat zvážte zvolenú dĺžku. Každá dĺžka má svoje výhody a hodí sa na rôzne príležitosti. Pri výbere pletených šiat je dĺžka kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje celkový vzhľad a ich vhodnosť na rôzne príležitosti. Tu je prehľad rôznych dĺžok pletených šiat a tipy, ako ich nosiť:

1. Mini šaty

Foto: Pinterest

  • Siahajú nad kolená
  • Ideálne pre mladšie ženy, alebo ženy s peknými nohami
  • Vhodné na neformálne príležitosti alebo večerné vychádzky
  • Kombinujte s hrubšími pančuchami 

2. Midi šaty

Foto: Pinterest

  • Siahajú pod kolená alebo do polovice lýtok
  • Univerzálna dĺžka vhodná pre väčšinu postáv a vekových kategórií
  • Perfektné na pracovné stretnutia alebo elegantné príležitosti
  • Dajú sa nosiť s vysokými čižmami alebo lodičkami

3. Maxi šaty

Foto: Pinterest

  • Siahajú až po členky
  • Elegantné a dramatické zároveň
  • Ideálne pre vyššie ženy, ale so správnym strihom môžu lichotit aj nižším postavám
  • Vhodné na formálne príležitosti alebo do bohémskeho štýlu

Aké farby vybrať na pletené šaty v nadchádzajúcej sezóne

Pletené šaty najlepšie vyniknú v jednofarebnom prevedení. Na jeseň sa farebná paleta trochu mení a na rad prichádzajú tlmenejšie farby vhodné do jesenného šatníka. Farby ako béžová, bordová a karamelová sú síce vhodné na jeseň no tento rok sa do popredia dostali iné farby.

Foto: Pinterest

Tento rok stavte na ostrú červenú v žiarivom odtieni dozretých paradajok. Ak sa neviete zbaviť klasických jesenných farieb stavte na tmavú hnedú, prípadne na zelenú v tmavšom odtieni dažďového pralesa ako aj na bledšiu zelenú pripomínajúcu kožu leguána. Jesenné dni vám pomôže ozvláštniť modrá v nebeskom odtieni, alebo výraznom odtieni morských vĺn, zarosená  žltá, či baklažánová. Šedá zase patrí k chladnejším odtieňom, ktoré ľahko zladíte do mnohých outfitov.

Ak máte radi čiernu určite vás poteší jej návrat. Preto ak máte v skrini nejaké pletené čierne šaty nebojte sa ich vytiahnúť a použiť v jesenných outfitoch. V prípade, že vám takýto ikonický kúsok ešte chýba máte jedinečnú možnosť siahnúť po nejakom modernom kúsku z aktuálnej kolekcie. Čiernu v tejto sezóne môžete nahradiť tmavošedou alebo tmavomodrou ktoré vám urobia tú istú službu.

Sme si istí, že ak pri výbere pletených šiat siahnete v tejto sezóne po niektorej z týchto farieb určite neurobíte chybu.

Výber správneho vzoru na pletené šaty

Ak máte radi vzory a nebojíte sa ich kombinovať nebojte sa tiahnúť práve po vzorovaných šatách. Pri výbere pletených šiat na sezónu jeseň-zima 2024/2025 si naozaj máte z čoho vyberať. Tento rok sa môžete tešiť na pestrú paletu vzorov, ktoré dodajú vášmu outfitu šmrnc a osobitosť.

Foto: Pinterest

1. Leopardie vzory

  • Leopardie vzory budú túto sezónu veľkým hitom
  • Pletené šaty s leopardím vzorom sú ideálne do elegantných outfitov s moderným nádychom
  • Ak chcete dosiahnuť nevšedný vzhľad nebojte sa kombinovať zvieracie vzory a výrazné farby ako je napríklad červená

2. Geometrické vzory

  • Klasické vzory v kombinácii s klasickými materiálmi hlásia veľký návrat
  • Tvíd patrí k vzorom ktoré budú túto sezónu na výslní
  • Kockované vzory sú použiteľné v rôznom prevedení
  • Menšie kocky opticky zužujú postavu a dodávajú na elegancii

3. Kvetinové motívy

  • Prekvapivo populárne budú kvetinové vzory aj v chladnejších mesiacoch
  • Jemné, pastelové kvietky, ktoré navodia romantický look
  • Aj máte radšej moderný vzhľad stavte na výraznejšie, abstraktné kvetinové vzory 

4. Prúžky

  • Klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy
  • Horizontálne prúžky pre optické rozšírenie postavy
  • Vertikálne prúžky pre efekt predĺženia siluety

Materiály vhodné na pletené šaty

Pri výbere pletených šiat je dôležité zohľadniť materiál, z ktorého sú vyrobené. Rôzne materiály majú odlišné vlastnosti, ktoré ovplyvňujú vzhľad, pocit a funkčnosť šiat. Toto sú najčastejšie materiály na výrobu pletených šiat, ktoré budú kraľovať aj nadchádzajúcej sezóne:

1. Vlna je najčastejšie používaným materiálom na pleteniny a tak ani pletené šaty nie sú výnimkou. Vlna je prirodzene hrejivý materiál. Navyše je hrejivá čo oceníte v chladných dňoch. Vďaka týmto vlastnostiam je ideálna do sychravého počasia. Vlna je dostupná v rôznych kvalitách, od jemnej merinov vlny až po hrubšiu ovčiu vlnu. Vlna ako čisto prírodný materiál vyžaduje opatrnú starostlivoť pri praní a sušení. Ak jej ju však doprajete môžete sa z vlnených šiat, či svetra tešiť dlhé roky.

2. Kašmír je ďalším mimoriadne hrejivým materiálom, ktorý je navyše aj mimoriande jemný. Ide o luxusný materiál, ktorý poskytuje výnimočné teplo bez nadmernej hrúbky. Je ideálny na všetky špeciálne príležitosti kde si chcete doprať niečo výnimočné. Hoci kašmír patrí k drahším materiálom pri správnej starostlivosti je mimoriande odolný takže sa oplatí do neho investovať. 

3. Akryl je moderným a v poslednej dobe veľmi často používaným typom materiálu, ktorý sa používa na výrobu pletenín. Pletené šaty z tohto materiálu budú ľahké, vzdušnéodolné na používanie. Nevyžadujú si nijakú špeciálnu starostlivosť. Napriek tomu je tento materiál hrejivý a príjemný k pokožke. Preto niet divu sa stáva obľúbeným medzi mnohými jeho nositeľkami. 

 4. Viskóza je materiál jemný, príjemný na nosenie a ľahko udržiavateľný preto je jeho použitie a nosenie u žien tak obľúbené. Pletené šaty z tohto materiálu si určite zamilujete.

S čím kombinovať a ako nosiť pletené šaty

Foto: Pinterest

Pletené šaty sú všestranným kúskom, ktorý sa dá štýlovo kombinovať s rôznymi kusmi oblečenia. Ak vás zaujíma ako nosiť  a kombinovať pletené šaty, máme pre vás niekoľko tipov ako to hravo zvládnete podľa aktuálnych jesenných trendov. 

Základnou možnosťou ako nosiť pletené šaty je ich vrstvenie. Môžete zvoliť vrstvy pod ako aj nad šaty, aby ste vytvorili zaujímavý outfit.

Pod pletené šaty s véčkovým, alebo okrúhlym výstrihom si môžete obliecť tričko, rolák alebo tenší svetrík. Pridáte tak do outfitu nielen štruktúru, ale aj extra vrstvu tepla. Pletené šaty môžete navstviť svetrom alebo kardiganom. Ak zvolíte rovnaký odtieň môžete tak vytvoriť zaujímavý komplet. Veľmi efektnou voľbou je aj použitie košele, ktorú si môžete zviazať v páse a celkový outfit doplniť koženou bundou a šnurovacími topánkami.

Pletené šaty môžete nosiť aj v športovom outfite. Jednoduché pletené šaty môžete doplniť veľkou oversize mikinou a statement teniskami. Stačí už iba veľká kabelka a šiltovka. Outfit na každodenné nosenie máte za pár minút hotový.

Pletené šaty v jesenných outfitoch si doslova žiadajú kombinovať s pančuchami . Určite odporúčame zvoliť skôr hrubšie pančuchy, a tie ktoré sa neboja experimentovať môžu siahnúť aj po nejakej výraznej farbe z odporúčanej farebnej palety na túto sezónu.

Aké kabáty a bundy vybrať k pleteným šatám

Pletené šaty majú tú výhodu, že sú ako módny chameleón a preto ich bez problémov zladíte do elegantného aj casual štýlu.  V jesenných dňoch môžete siahnúť po rifľovej bunde, ktorá krásne zapadne práve do voľnočasových outfitov. O tom že denim je večný sa baviť nemusíme. Jeho kombinácia s pleteninou krásne vynikne a jesenné outfity razom získajú mladícky šmrc. 

Foto: Pinterest

Kožené bundy sú klasickou jesenných dní. Klasická kožená bunda do pása pekne podkreslí ženskú siluetu. Ideálne sa hodí s pletenými šatami v priliehavom strihu. Chybu však neurobíte ani ak siahne po voľných oversize šatách, ktoré môžete stiahnúť opaskom. 

Na jeseň sa do popredia dostávajú kabáty. Hlavne trenčkoty sú kabátom číslo jedna v tomto období. Ak chcete siahnúť po absolútne najmodernejšom strihu odporúčame vám skrátené trenčkoty, či kabáty v dĺžke do pása, ktoré sú ozvláštnené prepracovanými detailami. Už v minulom roku sa do popredia dostali aj kožušinové kabáty v rôznych farbách. Práve takýto typ bundy, či kabátu bude moderný v nadchádzajúcej sezóne. Navyše dokáže pekne ladiť s pletenými šatami. Takýto outfit vyzerá luxusne a moderne zároveň.

Opakom skrátených strihov sú dlhé kabáty v dĺžke minimálne po členky. Tieto veľké oversize kabáty a bundy skvele ladia s pletenými šatami. Nebojte sa ich kombinovať a vytvárať moderné outfity. Ak zvolíte elegantný kabát môžete si tento outfit dovoliť nielen na bežné nosenie, ale aj na slávnostnejšie príležitosti, či rodinné ostavy. Na bežné nosenie zvoľte skôr ležérnejší strih kabátu.

Aké doplnky kombinovať k pleteným šatám

Foto: Pinterest

Všetko záleží od strihu a prevedenia šiat. Jednofarebné šaty v jednoduchom strihu si môžu dovoliť výrazné šperky, zatiaľ čo k vzorovaným šatám vyberajte skôr jednoduchšie šperky, aby celý outfit nepôsobiť cirkusovo. 

Doplnkom číslo jedna k pleteným šatám sú opasky. Vďaka opaskom môžete zvýrazniť pás a vyčarovať ženské krivky v podstate na akejkoľvek postave. K pleteným šatám je vhodné kombinovať aj výrazné náušnice a zvyslé náhrdelníky. Aktuálnym trendom kraľujú masívne zlaté, alebo strieborné náušnice v minimalistickom dizajne. Čo sa náhrdelníkov týka tiež prevláda minimalizmus. Je len na vás, či zvolíte decentné jemné retiazky, alebo masívnejšie reťaze tiež vo farbe kovu.

V rámci doplnkov na jesenné obdobie môžete aj túto sezónu zvoliť šatku, alebo šál. Takýto doplnok pekne doplní váš outfit, a zároveň ochráni váš krk pred nepriazňou počasia. Šatky sa nosia rôzne uviazané. čo samo o sebe dodá outfitu na zaujímavosti.

Čo si obuť k pleteným šatám

Pletené šaty v jesenných outfitoch môžete doplniť rôznym typom obuvy. Ako vybrať topánky k pleteným šatám je v podstate celkom jednoduché. Hodia sa tenisky, mokasíny, lordsy, krátke aj vysoké čižmy. 

Aké módne topánky sa teda hodia k pleteným šatám? Módny dizajnéry sa ani v tejto sezóne nechcú vzdať pohodlia a preto aj v najnovších trendoch topánok nájdete mokasíny, aj keď tentoraz sa modely uberajú elegantným prevedením na platformách. Takéto mokasíny krásne podčiarknu ženskosť, takže sú ideálne v kombinácii s pletenými šatami.

Foto: Pinterest

Aj naďalej budú moderné topánky inšpirované pánskou módou. Obľúbené oxfordky sa tiež dokonale hodia k pleteným šatám. Stačí ich skombinovať s károvaným, či tvídovým sakom a outfit inšpirovaný anglickou módou máte na svete. Ak máte radi balerínky, prípadne topánky na nízkom opätku potešíme vás. Túto jeseň budú v trende práve takéto topánky takže si k pleteným šatám môžete obuť niečo naozaj pohodlné a navyše aj super módne.

Čo sa čižiem týka môžete siahnúť po ponožkových čižmách, ktoré pekne sadnú na nohu, alebo zvoľte kožené čižmy, ktoré do outfitu prinesú eleganciu a nadčasovosť. Z módnych trendov ktoré nás čakajú nesmieme zabudnúť na šnurovacie čižmy nad kolená, alebo čižmy s riasenou sárou. Tie v kombinácii s pletenými mini šatami budú vyzerať naozaj božsky.

Autor: Alila

Zdroj titulná foto: Pinterest