Ako sa obliecť do lietadla, tipy čo nosiť a nenosiť

Viete ako sa správne obliecť do lietadla? Leto už nezadržateľne klope na dve a s ním aj dovolenková sezóna. V tomto období častejšie ako inokedy využívame služby leteckých spoločsnotí. Ak sa aj vy chystáte do lietadla máme tu pre vás niekoľko zaručených rád čo si obliecť  a čomu sa radšej vyvarovať, aby ste si mohli svoj let užiť v pohodlí a bez stresov. Poďme sa spolu pozrieť na niekoľko outfitov ktoré sa budú hodiť do lietadla a tiež na veci, ktoré radšej nechať doma.

Pohodlie ako základné pravidlo

let1 (1)

Či už sa chystáte na dlhý niekoľko hodinový let, alebo si len odbehnete na víkend do nejakej európskej metropoly takže v lietadle nestrávite až tak veľa času je dobré venovať pozornosť tomu, v čom nastúpite na palubu lietadla. Najdôležitejšou vecou, ktorú musíte mať na pamäti je pohodlie. V lietadle sedíte na jednom mieste len s obmedzeným pohybom, preto je dobré, zvoliť pohodlné oblečenie. Ideálne sú mäkké bavlnené materiály, ako pletenina či úplet. Sú príjemné na dotyk, poddajné a prispôsobivé. Prímes elastanu zabezpečí pohodlnosť. Svelou voľbou sú aj viskózové materiály, ktoré sa nekrčia. Túto vlastnosť oblečenia oceníte keď sa postavíte a vaše oblečenie nebude vyzerať, ako by ste ho v tom lepšom prípade vytiahli rovno zo sušičky, ale bude krásne upravené bez pokrčenia. Teplaková súprava, alebo pohodlné voľnejšie nohavice budú v tomto prípade skvelou voľbou. Outfit doplňte voľnejším tričkom a mikinou, alebo svetrom.

Nezabudnite na vrstvenie

Vrstvenie je v outfite do lietadla veľmi dôležité. Aj keď sa už vidíte vo vašej vysnívanej dovolenkovej destinácii kde je väčšiou teplo, do lietadla nie je vhodné zvoliť krátke oblečenie, respektíve oblečenie len v jednej vrstve. Že prečo? Pre tých z vás, ktorí ešte neleteli sa môže táto otázka zdať adekvátna. Teraz si na ňu zodpovieme. Nie je to preto, že by išlo o nejaké nepísané pravidlo na palube, ale je to z čisto praktických dôvodov. V lietadle je často pustená klíma a preto je tam zima. Ak by ste zvoliti krátke oblečenie v podobe šortiek a trička veľmi rýchlo môžete prechladnúť a samotná cesta pre vás vôbec nebude príjemná. O tom, že by ste si tak mohli skaziť celú dovolenku ani nehovoríme. Neraz sa stáva, že letušky takýchto nepripravených pasažierov, ktorý podcenili svoje oblečenie zachraňujú zapožičaním deky na zahriatie. 

Ak sa chystáte do lietadla určite zvoľte viac vrstiev, ktoré budú zakrývať celé telo. Na crop topy, krátke tričká, šortky, či krátke sukne nateraz zabudnite. Zvoľte dlhé nohavice. Vrchný diel s dlhým rukávom. Môže to byť kožená, či rifľová bunda, sveter, kardigan, mikina aj sako. Výber nechávame na vás podľa zvoleného outfitu, ale nezabudnite, že viac vrstiev vás príjemne zahreje a keď vám bude teplo veľmi jednoducho si jednu vrstvu outfitu vyzlečiete.

Čo si obuť do lietadla

Do lietadla je vhodné zvoliť plnú obuv. Na šlapky, sandále a topánky na podpätku rýchlo zabudnite. Sú síce pekné, ale túto obuv si nechajte radšej na samotnú dovolenku. Jednak by vám v nich bola zima na nohy z dôvodu už spomínanej klímy a zároveň sú nanajvýš nepraktické. O tom, že nie každému spolucestujúcemu by mohlo byť príjmené pozerať sa na vaše nohy sa ani baviť nemusíme.

Do lietadla si obujte tenisky, mokasíny, balerínky, prípadne espadrilky. Obuv by mala byť pohodlná. Jednak preto, že v nej prežijete celý čas strávený na letisku, ale aj v lietadle. V prípade, že budete musieť vybavovať veci na letisku je určite príjemnejšie pohybovať sa v pohodlných topánkach, ako by štýlová no ubolená v lodičkách.

Topánky na podpätku, či šľapky nie sú vhodné aj z ďalšieho oveľa prozaickejšieho dôvodu. V prípade, že by sa počas letu stala nejaká udalosť, ktorá by si vyžadovala evakuáciu je dobré mať obuté pevné topánky. Voľné topánky sa vám môžu vyzuť, môžu byť nepraktické na rýchle presuny a pri spúšťaní po evakuačnej šmykľavke môžete zostať prakticky bez topánok. Ak sa bavíme o topánkach na podpätku ide v podstate o rovnaký problém. Sú nepraktické na dlhé sedenie, nevhodné na presuny a pri spúšťaní po šmykľavke by vás letuška aj tak vyzvala, aby ste si ich vyzuli nakoľko by hrozilo jej prepichnutie. Zostať po takejto udalosti navyše ešte aj bosá určite nie je nič príjemné.

Čo si neobliecť do lietadla

let1 (6)

Vyvarujte sa častým chybám v obliekaní, ktorých sa cestujúci dopúšťajú. Do lietadla nie je vhodné príliž tesné oblečenie. Aj keď vo vypasovanom oblečení vyzeráte úžasne a zdôraznia sa vaše ženské krivky na takýto typ oblečenia zabudnite. Sťahujúce oblečenie, vypasované tričká, či korzety nechajte odpočívať vo vašom kufry. Takéto oblečenie vám môže spôsobiť problém pri opuchu, či kŕčoch v nohách, ktoré cestujúcich často trápia počas letu. Bolesť brucha a nadúvanie v tesnom oblečení tiež nie je nič. čo by ste chceli zažiť pri ceste lietadlom.

Rovnako tak neforemné oblečenie, ktoré vás obmedzuje v pohybe nie je vhodné do lietadla. Tak isto pichľavé materiály tiež nie sú vhodnou voľbou do lietadla. Nejde ani tak o vaše nepohodlie, ale v tomto prípade myslite aj na vašich spolucestujúcich, ktorých môže byť takýto materiál obťažovať a byť nepríjemný keď sa ich mimovoľne dotknete oblečením.

Zabudnite na kovové prvky outfitu

Kovové aplikácie na oblečení sú síce efektné a módne, ale môžu vám spôsobiť problémy pri odbavovaní na letisku. Ak si nechcete predĺžiť čas na bezpečnostnej kontrole a vzbudzovať pozornosť pípaním pri detektore vyberajte oblečenie bez kovových aplikácii. Určite nechcete skončiť na letisku bez trička. 

To isté platí aj o šperkoch. Decentné šperky ktoré dáte ľahko dolu si samozrejme dať môžete, ale príliž veľa šperkov ktoré budete pracne dávať dole si nechajte radšej na neskôr. V prípade, že máte piercing či iné podobné skrášlenia na tele, už dopredu sa na to pripravte a odstráňte si takéto predmety z tela. Vaše vybavenie na letisku bude tak kratšie a jednoduchšie.

Čo si obliecť do lietadla

Ak by sme vám mali poradiť v čom do lietadla tu je zopár zaručených tipov ako sa obliecť do lietadla pohodlne a módne zároveň.

 

Tepláková súprava

let1 (8)

Tepláky a tepláková súprava sú klasickou voľbou, ktorá nás ako prvá napadne pri otázke v čom do lietadla. Ak už siahnete po tejto variante zvoľte aspoň zaujímavé strihy a farebné varianty. Aj teplákovka môže pôsobiť šmrncovne a moderne. Ak zvolíte napríklad béžovú teplákovú súpravu spolu so zlatými doplnkami budete celý outfit pôsobiť luxusným dojmom.

Kombinujte napríklad velúrovú teplákovú súpravu s metalickými teniskami, alebo cargo tepláky s oversize mikinou a štýlovým tričkom s potlačou. Tieto zaujímavé moderné strihy outfit ozvláštnia a dajú mu originálny punc.

 

Pohodlný komplet

Komplety aktuálne zažívajú boom a sú dostupné  v rozličných strihoch a prevedeniach. Ak nechcete na letisku pobehovať v teplákoch ale chcete ísť skôr za dámu odporúčame vám práve túto variantu. Viskózový komplet z ľahkého vzdušného materiálu je ideálny na leto aj na cestovanie. Je nekrčivý, dobre saje pot, je príjemný k pokožke a pohodlný na nosenie. Čo viac si v lete priať. Vhodnou voľbou je outfit v ktorom si oblečiete ležérne nohavice a top z rovnakého materiálu, ktoré ľahko doplníte voľným sakom a efektnou šatkou. Tú využijete nie len ako štýlový doplnok outfitu, ale môže si ním v prípade potreby zahaliť ramená, alebo krk. Vhodné sú aj úpletové komplety. Odporúčame vám vrúbkovaný komplet zložený z nohavíc, topu a dlhého kardiganu. Takáto možnosť je efektná a praktická zároveň.

 let1 (3)

Široké nohavice

Ak sledujete módne trendy určite vám neuniklo, že široké nohavice aktuálnym veľkým hitom. Navyše sú aj praktické a pohodlné na nosenie tak prečo tieto ich výhody nevyužiť aj pri cestovaní. Kombinujte ich so štýlovým topom a veľkým objemným svetrom, ktorý bude pekným kontrastom k splývavým nohaviciam. Vytvoríte tak vyzuálne zaujímavý základ outfitu, ktorý stačí už iba doťuknúť doplnkami ako plastový náramok, či okuliare.

 

Legíny

let1 (4)

Opakom širokých nohavíc sú legíny. Aj keď mnohý nepovažujú legíny za vhodný kus oblečenia na ktorých by ženy mali stavať svoje outfity, my ženy vieme, že legíny práve veľmi pohodlné na nosenie. Uznávame, že nie vždy a na každej žene vyzerajú vkusne, ale rozhodne sa s nimi dá pracovať. Oblečte si bavlnené legíny, ktoré vás nebudú príliž sťahovať a nespôsobia vám už spomínané problémy. K tomu tričko a veľkú oversize mikinu, prípadne štýlovú rifľovú košeľu. Tenisky a šiltovka sú v tomto prípade samozrejmosťou. 

 

Rifle

let1 (2)

Ak považujete rifle za svoju druhú kožu a deň bez nich si ani neviete predstaviť, kľudne ich môžete zvoliť aj do lietadla. Pri výbere strihu zvoľte skôr voľnejšie strihy, jednak sú moderné takže budete vyzerať štýlovo a zároveň sú širšie strihy pohodlnejšie pri sedení. Zvoľte rifle ktoré z tenšieho denimu najlepšie z prímesou elastanu. Outfit ktorého základ tvoria rifle môžete doplniť tenším rolákom a sakom, alebo tričkom a bundičkou. 

 

Úpletové šaty

let1 (7)

Dlhé pletené šaty môžu byť tiež skvelou voľbou do lietadla hlavne pre tie z vás, ktoré sa nechcú vzdať šiat, alebo jednoducho neobľubujú nohavice. Úpletové materiály ako vlna, či bavlna sú príjemné na dotyk, pohodlné a navyše aj hrejivé. Ak zvolíte šaty v midi dĺžke k tomu pohodlné tenisky a bundičku či kardigan môžete vytvoriť celkom príjemný casual outfit nie len do lietadla, ale aj do cielovej destinácie počas roka. Pletené šaty môžete zameniť aj za mikinové, či tričkové šaty. Outfit nezabundite doplniť bundičkou a štýlovou šiltovkou.

 

Dúfame, že teraz už nebudete mať žiaden problém pri chystaní sa na letisko. Cesta lietadlom môže byť príjemná keď sa na ňu dobre pripravíte. Veríme, že si naše rady zoberiete k srdcu a vaše oblečenie do lietadla bude štýlové ale zároveň prispôsobené cestovaniu.

Autor: Alila

Foto zdroj: pinterest.com