Jedinečná modrá, ako ju nosiť a kombinovať, aby ste vyzerala kráľovsky

Modrá je skutočne všestranná a nadčasová farba. Či už uprednostňujete jemné pastelové odtiene, alebo sýte, výrazné tóny, modrá si nájde svoje miesto v každom šatníku. Vďaka svojej univerzálnosti sa hodí na rôzne príležitosti, od bežného dňa v práci až po slávnostné udalosti.

V tomto článku sa spoločne pozrieme na rôzne odtiene modrej a zistíme, s akými farbami a kúskami oblečenia ich môžeme kombinovať. Prezradíme vám tipy, ako nosiť modrú a vyzerať v modrom outfite sviežo a moderne, ale aj ako pôsobiť elegantne a sofistikovane vďaka tmavším odtieňom. Nebudú chýbať ani rady, ako vybrať modrú podľa tónu pleti, farby vlasov, veku, či tvaru postavy tak, aby vám dokonale lichotila.

Pripravte sa na inšpiratívnu módnu cestu plnú modrých odtieňov a štýlových kombinácií. Nech je modrá vaším verným spoločníkom pri vytváraní nezabudnuteľných outfitov!

Aké odtiene modrej poznáme

mo4

Modrá patrí k tým farbám, ktoré majú nespočetné odtiene takže niekedy môžete mať problém jednotlivé odtiene správne pomenovať. 

Od blankytnej modrej, cez akvamarínovú, baby modrú, modrú ako nezábudky, až po kráľovskú modrú, parížsku modrú a tmavomodrú. Modrá v pastelových farbách pôsobý nežne a romanticky zatiaľ čo v sýtych a tmavších odtieňoch dodáva nositeľke punc vznešenosti, jedinečnosti a ženského šarmu.

Je ideálna na množstvo príležitostí. Hodí sa do bežných outfitov na denné nosenie nakoľko sa pomerne ľahko kombinuje, ale svoje neodškriepiteľné miesto má aj pri použití na slávnostné príležitosti. Často po nej siahame ak si vyberáme šaty na oslavu, na svadbu, alebo na ples.

Ak vás zaujíma aké odtiene modrej poznáme tu je niekoľko základných odtieňov s ktorými sa môžete stretnúť. Farebná škála v prípade modrej je však oveľa bohatšia a každý má možnosť nájsť si odtieň, ktorý dokonale vyhovuje jeho osobnému štýlu.

 

Svetlomodrá - jemný, pastelový odtieň, ktorý pôsobí sviežo a upokojujúco. Hodí sa najmä na leto.

Nebeská modrá - jasný, svetlý odtieň pripomínajúci letnú oblohu. Vyvoláva pocit pokoja a harmónie.

Denim modrá - obľúbený odtieň, ktorý pripomína farbu džínsoviny. Univerzálny a ľahko kombinovateľný odtieň modrej.

Kráľovská modrá - sýty, výrazný odtieň, ktorý vyžaruje luxus a vznešenosť. Táto farba je vhodná na večerné udalosti.

Námornícka modrá - tmavý odtieň inšpirovaný námorníckymi uniformami. Pôsobí seriózne a profesionálne.

Tmavomodrá - elegantný a sofistikovaný odtieň, ktorý dodáva outfitu hĺbku. Skvelá voľba na formálne príležitosti.

 

Ako kombinovať modrú v svetlejších odtieňoch

mo2

Svetlomodrá je jemný a svieži odtieň, ktorý sa perfektne hodí na leto. Vďaka svojej nenápadnosti sa ľahko kombinuje s inými farbami a vytvára príjemné, harmonické outfity. Tu je niekoľko tipov aké farby sa hodia k modrej v svetlejšom odtieni a ako je vhodné ich kombinovať:

Modrá a biela - toto spojenie farieb je osviežujúca letná kombinácia, ktorá pôsobí čistým a upraveným dojmom. Skúste svetlomodré šaty doplniť bielym sakom alebo opačne.

Modrá a béžová - jemné, prirodzené tóny, ktoré spolu vytvárajú sofistikovaný a nadčasový vzhľad. Kombinujte napríklad svetlomodrú blúzku s béžovými nohavicami.

Modrá a sivá - elegantné spojenie dvoch tlmených farieb. Svetlomodrý top sa skvele hodí k sivej sukni alebo nohaviciam.

Modrá a žltá - kontrastná, ale harmonická kombinácia, ktorá pôsobí veselým a hravým dojmom. Spojenie týchto dvoch farieb je pomerne obľúbené. Skúste svetlomodré šortky kombinovať so žltým tričkom, čím dosiahnete svieži letný outfit.

Modrá a marhuľová - nežné, pastelové tóny, ktoré spolu vytvárajú romantický a ženský outfit. Svetlomodrá blúzka sa krásne doplní s marhuľovou sukňou.

Nezabúdajte, že pri kombinovaní svetlomodrej je dôležité zvoliť aj vhodné doplnky. Béžové sandále, biela kabelka alebo strieborné šperky skvele dotvárajú celkový vzhľad. Nebojte sa experimentovať a objavte kúzlo svetlomodrej vo svojom šatníku.

 

Ako nosiť modrú v tmavých odtieňoch

mo3

Tmavomodrá je elegantný a sofistikovaný odtieň, ktorý dodá vášmu outfitu hĺbku a vážnosť. Je to skvelá voľba na formálne príležitosti, ale dá sa ľahko nosiť aj v každodennom živote. Tu je niekoľko tipov, ako nosiť a kombinovať modrú v tmavých odtieňoch:

Tmavomodrý kostým - predstavuje klasiku, ktorá nikdy nevyjde z módy. Zvoliť môžete nohavicový, alebo sukňový kostým.  Hodia sa k nemu biele, alebo svetlomodré blúzky, či košeľe. Formálny vzhľad môžete zjemniť decentnými volánmi, alebo brošňou umiestnenou na klope saka. Tento look je ideálny na pracovné stretnutia, či slávnostné udalosti.

Tmavomodrý sveter - je perfektnou voľbou na chladnejšie dni. Kombinujte ho s bielou košeľou, džínsami alebo s farebnými nohavicami. Táto kombinácia je klasická, nadčasová pôsobí upravene, ale zároveň mladícky a šmrncovne, takže je vhodná aj pre strašie ročníky.

Tmavomodré nohavice - predstavujú univerzálny kúsok, ktorý sa hodí takmer ku všetkému. Hodia sa k neutrálnym farbám, ale znesú aj kombináciu s výraznými farbami. Noste ich s bielym tričkom, košeľou alebo svetrom. V závislosti od použitého materiálu sú vhodné do práce i na voľný čas.

Tmavomodré šaty - sú elegantná voľba pre ženy na rôzne príležitosti. Ak zvolíte jednoduché strihy a minimalistické doplnky môžete si byť isté, že práve šaty v takomto odtieni vytvoria sofistikovaný outfit v ktorom budete vyzerať upravene a elegantne.

Tmavomodrá bunda - je štýlový doplnok, ktorý zahreje. Skúste koženú bundu, alebo kabát  použiť v tmavomodrom prevedení namiesto čiernej. Kombinujte ich s džínsami či čiernymi nohavicami uvidíte štýlovä zmenu ktorú oceníte.

Pri kombinovaní tmavomodrej sa nebojte hrať s rôznymi textúrami a materiálmi. Zaujímavo pôsobia napríklad zamatové saká, hodvábne blúzky či pletené svetre. Nezabúdajte ani na doplnky - tmavomodrá šatka, opasok alebo topánky môžu byť tým pravým oživením outfitu.

 

Ako na kombinovanie rôznych odtieňov modrej

mo7

Modrá je farba je stálicou v módnom priemysle a je dostupná na rôznych materiáloch, štruktúrach a najmä v rozličných odtieňoch. Farebná škála modrej je naozaj široká, ako sme demonštrovali aj na začiatku tohto článku. Módni tvorcovia radi siahajú po modrej v rôznych odtieňoch takže nájsť modré kúsky oblečenia nie je vôbec zložité. 

Pri kombinovaní viacerých odtieňov modrej v rámci jedného outfitu majte na pamäti, aby ste kombinovali nielen viaceré odtiene modrej, ale aj viaceré štruktúry v rámci materiálov. Kombinujte bavlnu, alebo viskózu s kožou, či pleteninami.

Poďme sa teraz pozrieť, ako kombinovať rôzne odtiene modrej tak, aby sme dosiahli harmonický outfit. 

Monochromatický vzhľad - skúste skombinovať rôzne odtiene modrej v jednom outfite. Napríklad tmavomodrý sveter so svetlomodrými nohavicami a modrou košeľou. Celkový vzhľad môžete dotiahnuť do dokonalosti bledomodrým kabátom a modrými lodičkami. Tento štýl pôsobí elegantne a sofistikovane.

Svetlomodrá a tmavomodrá - klasická kombinácia, ktorá vždy funguje. Svetlomodrá košeľa sa skvele hodí k tmavomodrým elegantným nohaviciam, alebo kostýmom. Opačne môžete skúsiť kombinovať tmavomodrý top so svetlomodrou sukňou. Rovnako dobre funguje táto kombinácia nie len v elegantnýc,h ale aj vo voľnočasových outfitoch. Do ležétnych outfitov sa hodí nosiť tmavomodré šortky a bledomodrý top, alebo bledomodrú saténovú sukňu a tmavomodrý sveter.

Denim na denim - nebojte sa kombinovať rôzne odtiene džínsoviny. Svetlomodrá rifľová bunda sa zaujímavo doplní s tmavomodrými širokými rifľami. Pridajte biele tričko a máte neformálny, ale štýlový outfit.

Pri kombinovaní rôznych odtieňov modrej je dôležité zachovať rovnováhu a vyhnúť sa príliš mnohým odtieňom naraz. Zvoľte jeden hlavný odtieň a doplňte ho jedným alebo dvoma ďalšími. Experimentujte a nájdite kombinácie, ktoré vám pristanú a v ktorých sa cítite dobre.

 

Aké materiály v modrej poznáme

mo8

Modrá farba sa objavuje na širokej škále textúr a materiálov, ktoré dodajú vášmu outfitu zaujímavý rozmer a hĺbku. Tu je niekoľko príkladov kde môžete nájsť modrú farbu

Džínsovina - azda najznámejšia textúra v modrej farbe je práve tá ktorú ponúka denim. Džínsovina je odolná bavlnená tkanina, ktorá sa hodí na nohavice, bundy, sukne či šaty. Existuje v rôznych odtieňoch modrej od svetlej po tmavú.

Zamat - luxusný a mäkký materiál, ktorý vyzerá nádherne v modrej farbe. Zamatové saká, nohavice či šaty pôsobia honosne a sú vhodné na slávnostné príležitosti.

Koža - modrá koža je nezvyčajný, ale o to zaujímavejší materiál. Kožené bundy, sukne či topánky v modrom prevedení zaujmú na prvý pohľad a dodajú outfitu šmrnc.

Pletenina - je stálicou v rôznych farebných variantoch a modrá nie je výnimkou. Pletené svetre, kardigány či šály v modrej farbe sú pohodlné a štýlové zároveň. Hrubšia pletenina zahreje v chladných dňoch, tenšia je vhodná na leto.

Hodváb -je jemný a lesklý materiál, ktorý v modrej farbe vyzerá veľmi elegantne. Hodvábne blúzky, šatky či kravaty dodajú outfitu nádych luxusu.

Ľan - predstavuje ľahkú a priedušnú tkanina, ideálnu na letné oblečenie. Modré ľanové nohavice, šaty či saká pôsobia sviežo a príjemne.

Tvíd - je tradičná vlnená tkanina s drsnejšou textúrou, často v modro-šedých odtieňoch. Tvídové saká či nohavice sú skvelou voľbou na jeseň či zimu.

 

Modré doplnky

mo1

Doplnky v modrej farbe sú skvelým spôsobom, ako oživiť a zvýrazniť váš outfit. Či už sa rozhodnete pre výrazný kúsok alebo len jemný náznak, modré doplnky dodajú vášmu vzhľadu šmrnc. Ako nosiť modré doplnky môže byť v celku jednoduché. 

Topánky - modré topánky, či už sú to lodičky, sandále, tenisky alebo čižmy, sú vždy výrazným a štýlovým doplnkom. Hodia sa k džínsom, šatám aj sukni.

Kabelky - modrá kabelka je praktický a zároveň módny doplnok. Či už zvolíte koženú, plátennú alebo pletenú variantu, v modrej farbe bude vždy vyzerať skvele.

Šperky - modré šperky, ako sú náušnice, náhrdelníky či náramky, dodajú vášmu outfitu eleganciu a lesk. Skúste napríklad strieborné náušnice s modrými kameňmi, alebo náhrdelník s modrými korálkami.

Hodinky - modré hodinky sú nezvyčajným, ale o to zaujímavejším doplnkom. Či už máte radi klasické analógové, alebo moderné digitálne, v modrom prevedení budú vyzerať štýlovo.

Opasky - opasok v modrej farbe je skvelým spôsobom, ako zvýrazniť svoj pás a oživiť outfit. Vyberte si tenký alebo hrubý, jednofarebný alebo vzorovaný podľa svojho vkusu.

Šatky a šály - modrá šatka alebo šál dodajú vášmu outfitu francúzsky šarm. Môžete ich nosiť na krku, vo vlasoch alebo pripnuté na kabelke.

Okuliare - modré okuliare sú odvážnym a trendy doplnkom. Či už slnečné alebo dioptrické, v modrom ráme budú vyzerať skvele a oživia váš vzhľad.

Nebojte sa experimentovať s modrými doplnkami a kombinovať ich so svojím oblečením. Môžete zvoliť jeden výrazný kúsok, alebo niekoľko menších pre jemnejší efekt. Modré doplnky sú univerzálne a hodia sa k rôznym farbám a štýlom.

 

Modrá podľa tónu pleti

Modrá je síce univerzálna farba, ktorá pristane takmer každému, no predsa len existujú odtiene, ktoré vám môžu lichotit viac či menej v závislosti od tónu vašej pleti. Ak rozmýšľate nad tým, ako vybrať odtieň modrej podľa tónu pleti majte na pamäti niekoľko dôležitých aspektov.

Svetlá pleť - ak máte svetlú pokožku, budú vám pristať pastelové a svetlé odtiene modrej, ako je blankytná, tyrkysová či ľadovo modrá. Vyhnite sa príliš tmavým odtieňom, ktoré by mohli pôsobiť príliš kontrastne.

Stredne tmavá pleť - stredné odtiene modrej, ako je kráľovská modrá, kobaltová či námornícka, budú vyzerať nádherne na stredne tmavej pokožke. Môžete si dovoliť aj sýtejšie a výraznejšie odtiene.

Tmavá pleť - tmavomodré odtiene, ako je polnočná modrá či navy, nádherne vyniknú na tmavej pokožke. Nebojte sa ani jasných a výrazných odtieňov, ktoré budú na vašej pleti žiariť.

 

Modrá podľa farby vlasov

mo5

Tak ako vplýva tón vašej pleti na výber správneho odtieňa modrej rovnako dôležitým faktorom je aj farba vaších vlasov. Iné odtiene sa hodia ženám s blond vlasmi a iné zasa čiernovláskam. Aby ste sa pri výbere farebného odtieňa aspoň trochu zorientovali tu je niekoľko možností aké odtiene modrej sa hodia blondínkam, tmavovláskam, čiernovláskam či ryšavkám. 

Blond vlasy - blondínkam pristanú svetlé a pastelové odtiene modrej, ktoré pekne doplnia ich vlasy. Skúste ľadovo modrú, bledomodrú či tyrkysovú.

Hnedé vlasy - hnedovláskam svedčia stredné a sýtejšie odtiene modrej, ktoré vytvoria pekný kontrast s ich vlasmi. Zvoľte napríklad kráľovskú modrú, zafírovú či teal.

Ryšavé vlasy - ryšavkám pristanú sýte a výrazné odtiene modrej, ktoré podčiarknu ich výraznú hrivu. Nebojte sa kobaltovej, elektrickej či azúrovej modrej.

Čierne vlasy - černovláskam skvele pristanú hlboké a tmavé odtiene modrej, ktoré vyniknú na ich vlasoch. Zvoľte polnočnú modrú, navy či indigovú.

 

Ako vybrať modrú podľa veku

mo6

Pri výbere oblečenia v modrej farbe je dôležité zohľadniť aj vek. Je to dôležité aby ste si výberom vhodnej farby pomohli a podčiarkli vašu ženskosť. Aké farby sa hodia mladým ženám, ženám v strednom veku a zrelým dámam vo vyššom veku?

Mladšie ročníky - mladšie ženy môžu experimentovať s výraznými a neónovo modrými odtieňmi, ktoré pôsobia sviežo a moderne. Mladé ženy môžu nosiť tyrkysovú, azúrovú či elektrickú modrú.

Stredný vek - ženy v strednom veku ocenia stredné a sýtejšie odtiene modrej, ktoré pôsobia elegantne a sofistikovane. Noste kráľovskú modrú, kobaltovú či zafírovú.

Staršie ročníky - staršie ženy vyzerajú skvele v tlmených a tmavších odtieňoch modrej, ktoré pôsobia uhladene a vyzreto. Siahajte po námornickej modrej, polnočnej či indigovej.

 

Výber modrej podľa postavy

Tvar ženského tela je rôzny a preto sa nie je čomu čudovať keď sa rôzne odtiene modrej hodia ženám s inými telesnými proporciami. Iné farby budú lichotiť ženám so štíhlou postavou a iné tým ktoré majú krivky a potrebujú občas aj čosi zakamuflovať. Aké odtiene vybrať podľa typu postavy na to si zodpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Štíhla postava - štíhle ženy môžu nosiť takmer akýkoľvek odtieň modrej. Nebojte sa výrazných vzorov a farieb, ktoré zvýraznia vašu postavu.

Plnoštíhla postava - plnoštíhle ženy vyzerajú skvele v tmavších a hlbších odtieňoch modrej, ktoré pôsobia zoštíhľujúco. Zvoľte námornícku modrú, polnočnú či indigovú. Vyhnite sa príliš výrazným vzorom a horizontálnym pruhom.

Pamätajte, že toto sú len všeobecné odporúčania a každá žena je jedinečná. Nebojte sa experimentovať a nájsť odtiene modrej, v ktorých sa cítite pohodlne a sebavedomo. Dôverujte svojmu vkusu a štýlu.

 

Veríme, že ste si exkurziu do sveta modrej a jej jedinečných odtieňov naplno užili. Modrá je úžasná farba ktorá poskytuje nekonečné možnosti použitia. Krásne sa kombinuje, ladí, vrstvý a vytvára tak jedinečné módne divadlo. Dúfame, že aj s našou pomocou ste sa naučili aké farby sa hodia k modrej, ako nosiť a kombinovať modrú v bežných denných outfitoch a ako využiť jej silu keď chcete spoločensky zažiariť. Doprajte si čas a vyberte si odtieň modrej ktorý bude vyhovovať tónu vašej pleti, farbe vlasov a vašej celkovej osobnosti. Stavte na modrú a užite si sviežosť ktorú prinenie do vášho šatníka.

Autor: Alila

Foto zdroj: pinterest.com