Naučte sa nosiť šedú, aby ste nepôsobili ako sivá myš

Šedá farba je často podceňovaná a považovaná za nudnú, ale v skutočnosti skrýva obrovský potenciál. Táto nenápadná farba dokáže byť elegantná, sofistikovaná a nadčasová zároveň. Šedá je ako chameleón, ktorý sa prispôsobí každej príležitosti a ľahko sa kombinuje s ostatnými farbami.

Či už ste milovníčkou minimalizmu, alebo rada experimentujete s farbami, šedá by rozhodne nemala chýbať vo vašom šatníku. V tomto článku sa pozrieme na rôzne spôsoby, ako šedú farbu nosiť a kombinovať, aby váš outfit vždy vyzeral štýlovo a moderne. Zistíte tiež, aké farby sa hodia k šedej, aj to ako zladiť šedú na rôzne príležitosti.

Pripravte sa na to, že šedá sa stane vašou novou obľúbenou farbou. S našimi tipmi a trikmi sa naučíte, ako z tejto všestrannej farby vyťažiť maximum a zažiariť v každej situácii. 

 

Ako vybrať správny odtieň šedej

Šedá farba nespočetné množstvo odtieňov, od takmer bielej až po takmer čiernu. Každý odtieň má svoje špecifické vlastnosti a hodí sa k iným príležitostiam a farebným kombináciám. Tu je prehľad najobľúbenejších odtieňov šedej a tipy, ako si vybrať ten správny pre váš outfit.

Svetlošedá: Svetlé odtiene šedej pôsobia sviežo a moderne. Svetlošedá je ideálna najmä na denné nosenie a dobre sa kombinuje s pastelovými farbami.

Strieborná: Strieborná šedá má v sebe trblietavý nádych, ktorý dodá vášmu outfitu šmrnc. Je vhodná na denné aj večerné príležitosti a dobre sa kombinuje s inými metalickými odtieňmi.

Holubičia šedá: Táto stredne tmavá šedá je neutrálna a nadčasová. Hodí sa takmer ku všetkému a je skvelou základnou farbou vášho šatníka.

Grafitová šedá: Tmavé, takmer čierne odtiene šedej pôsobia elegantne a sofistikovane. Sú vhodné na formálne príležitosti a dobre sa kombinujú s výraznými farbami, ako je červená alebo kráľovská modrá.

Pri výbere správneho odtieňa šedej je dôležité zvážiť váš tón pleti a farbu vlasov. Svetlejšie odtiene sa hodia k chladnejším tónom pleti, tmavšie zase k teplejším. Ak máte veľmi svetlú pleť, vyhýbajte sa príliš tmavým odtieňom, ktoré by vás mohli urobiť bledou. Naopak, ak máte olivový alebo tmavší odtieň pleti budú sa vám hodiť tmavé odtiene šedej.

Dôležité je tiež zvážiť príležitosť a celkový štýl outfitu. Na denné nosenie sú vhodnejšie svetlejšie a stredne intenzívne odtiene šedej, na večerné a formálne príležitosti sú vhodnejšie jej tmavšie odtiene.

Nebojte sa experimentovať s rôznymi odtieňmi šedej a nájdite ten, ktorý vám najviac vyhovuje. S trochou cviku sa šedá stane vaším verným spojencom a pomocníkom pri vytváraní štýlových a nadčasových outfitov.

 

Monochromatický outfit

3_optimized

Šedá bola ešte donedávna viacmenej zatracovanou farbou. V rebríčkoch obľúbenosti farieb rozhodne neobsadzovala popredné miesta, skôr naopak. Teraz sa však jej postavenie zmenilo a šedá je takpovediac na vrchole a zažíva nevídaný boom. 

Jednou z možností ako kombinovať šedú farbu je aj vyskladať celý outfit v jednej farbe s použitím rôznych odtieňov a docieliť tak zaujímavý efekt.

Tak ako sme už spomenuli pri šedej rozoznávame hneď niekoľko odtieňov od úplne svetlej popolavej, až po tmavú hlbokú šedočiernu. Outfit tak môžeme ladiť v jednom odtieni, alebo kombinovať odtiene šedej a vytvoriť takzvaný efekt ladenia farieb tón v tóne.

Monochromatický outfit v prípade šedej farby dokáže zaujať a pôsobiť elegantne a sofistikovane. Za všetky možnosti sme si pre vás pripravili jeden z príkladov, ako zladiť šedú v mnonochromatickom ouftite. Dôležité je v tomto prípade vrstvenie vďaka ktorému docielite zaujívavý outfit.

Začnite šedým základom, ktorý môžu tvoriť šedé nohavice alebo sukňa. Vyberajte stredný odtieň šedej, ktorý nie je ani priveľmi svetlý, ale ani veľmi tmavý. Pridajte top v podobnom odtieni šedej. Tento kus oblečenia by mal byť buď tmavší alebo svetlejší  ako spodná časť oufitu, ale nie príliš odlišný, aby sme sa vyhli výrazným farebným skokom. Môže to byť šedý sveter, blúzka alebo tričko. 

Celkový  look doplňte sakom alebo kabátom, ktorý je tiež šedej farby. Vyberajte taký odtieň, ktorý bude so zvyškom outfitu harmonizovať. 

Aby ste outfit dotiahli do dokonalosti nezabudnite na doplnky.  Doplnky sú miesto pre vašu kreativitu. Práve prostredníctvom doplnkov môžete do outfitu pridať rôzne odtiene a textúry. Zvoľte šedé topánky, kabelku. Ideálnou farbou na šperky je jednoznačne srieborná farba.

Monochromatický šedý outfit je skvelou voľbou na formálne príležitosti, ako sú pracovné schôdzky, alebo večerné udalosti. Takáto kombinácia farieb pôsobí uhladene, ale zároveň moderne a štýlovo. Nebojte sa hrať s rôznymi odtieňmi a textúrami šedej, aby ste vytvorili zaujímavý a neopozeraný outfit . 

 

Aké farby sa hodia k šedej

Ak máte radšej použitie farieb a byť celá v jednom farebnom odtieni nie je nič pre vás, šedá vám ponúka hneď niekoľko možností ako ju nosiť.

Šedú môžete zaradiť spolu s čiernou, bielou a béžovou k takzvaným neutrálnym farbám. To znamená, že ju bez problémov zladíte prakticky k akejkoľvek farbe. Jej veľkou výhodou je, že dokáže podporiť a nechať vyniknúť každú farbu ktorú s ňou zladíte. 

Ak hľadáte odpoveď na otázku aká farba sa hodí k šedej odpoveď je jednoduchá. Šedá sa hodí k univerzálnym farbám vďaka čomu vytvoríte módne univerzálne ladené outfity.  Rovnako dobre sa kombinuje aj s pastelovými ale aj výraznými farbami.

Pri kombinovaní šedej s inými farbami sa nebojte experimentovať a hrajte sa s rôznymi odtieňmi a textúrami. Pamätajte, že svetlejšie odtiene šedej pôsobia jemnejšie a ženskejšie, zatiaľ čo tmavšie odtiene sú dramatickejšie a sofistikovanejšie. S trochou kreativity môžete so šedou vytvoriť nekonečné množstvo zaujímavých a štýlových outfitov.

Či už chcete outfit oživiť, alebo vytvoriť harmonickú kombináciu, šedá je skvelou voľbou. 

 

Ako kombinovať šedú s neutrálnymi farbami

2_optimized


Šedá a biela: Kombinácia šedej a bielej pôsobí sviežo a čisto. Hodia sa k sebe rôzne odtiene šedej od svetlej po tmavú. Skúste napríklad skombinovať bielu blúzku so šedou sukňou alebo šedé nohavice s bielym topom.

Šedá a čierna: Šedá a čierna sú klasickou kombináciou, ktorá vyzerá elegantne a sofistikovane. Tmavošedý kostým s čiernou košeľou je perfektný na formálne príležitosti. Na každodenné nosenie skombinujte šedé džínsy s čiernym tričkom.

Šedá a zemité tóny: Šedá sa prirodzene hodí k zemitým tónom ako hnedá, béžová alebo khaki. Skúste skombinovať šedý sveter s hnedými nohavicami alebo šedú bundu s béžovými topánkami.

 

Ako kombinovať šedú a pastelové farby

4_optimized

Šedá sa krásne snúbi s tlmenými farbami a ich jemnými pastelovými odtieňmi ako sú napr. pudrová ružová, bledomodrá, lilavá, mentolová, jemná žltá, či oranžová. V tomto prípade je vhodnejšie použiť svetlejšie odtiene šedej, ktoré s pastelovými farbami lepšie ladia a vytvárajú harmonický celok. Celkové vyžarovanie outfitu  potom pôsobí ženským dojmom s tak trochu romantickým nádychom.

Svetlošedý sveter bude vyzerať skvele s ružovou sukňou. Šedé šaty môžete oživiť mätovým opaskom a topánkami.

 

Ako kombinovať šedú a výrazné farby

1_optimized

Opačným protipólom farieb, ktoré sa k šedej dokonale hodiavýrazné farby. Ide o farby s takzvanou hĺbkou a silou ako sú napr. smaragdová zelená, krvavá červená, kráľovská modrá, tyrkysová, tmavá fialová a pod. 

Tieto farby na to aby vynikli potrebujú, aby sme ich ladili s neutrálnymi,  ale rovnako silnými farbami. Ak nechcete použiť klasickú čiernu je šedá dokonalou náhradou. 

V tomto prípade je na vás, či zvolíte svetlejšie alebo tmavšie odtiene šedej obe varianty budú dobrou voľbou. 

Pre odvážnejší look skombinujte šedé nohavice s červeným topom vytvoria šik a nápadný outfit. Tmavošedé šaty môžete doplniť žltým sakom a doplnkami.

 

Ako nosiť šedé doplnky

Šedé doplnky sú skvelým spôsobom, ako zjednotiť váš outfit. Či už sa rozhodnete pre šedé topánky, kabelku, šál alebo šperky, tieto kúsky dodajú vášmu vzhľadu šmrnc a eleganciu. Tu je niekoľko tipov, ako importovať šedé doplnky do vášho šatníka.

Šedé topánky sú všestranné a hodia sa takmer ku všetkému. Či už zvolíte šedé lodičky, sandále alebo tenisky, tieto topánky budú vyzerať skvele s džínsami, šatami aj sukňami.

Šedá kabelka je praktickým a štýlovým doplnkom. Môžete zvoliť veľkú koženú tašku na každodenné nosenie alebo malú listovú kabelku ktorá je vhodná na večerné príležitosti.

Šedý šál alebo šatka dodajú vášmu outfitu textúru a zaujímavý detail. Môžete ich nosiť mnohými spôsobmi - omotané okolo krku, ako opasok alebo dokonca ako ozdobu do vlasov.

Šedý klobúk, alebo čiapka sú výbornou voľbou chladnejšie dni nielen, že vás zahrejú, ale aj dodajú vášmu vzhľadu štýlový nádych.

 

Ako nosiť šedú na rôzne príležitosti

Šedá je všestranná farba, ktorú možno ľahko prispôsobiť rôznym príležitostiam. Čo si obliecť k šedej tak, aby bolo vhodná na rôzne príležitosti.

Outfit do pracovného prostredia

7_optimized

Do pracovného prostredia zvoľte tmavšie odtiene šedej, ako je grafitová alebo bridlicová. Šedý kostým alebo šedé elegantné nohavice s bielou košeľou pôsobia profesionálne a upraveným dojmom. Doplňte outfit čiernymi alebo tmavohnedými topánkami a kabelkou.

 

Outfit na voľný čas

8_optimized

Na bežné nosenie sú vhodné svetlejšie a stredné odtiene šedej. Šedé džínsy, alebo jogery kombinujte s farebným tričkom alebo mikinou. Outfit doplňte teniskami alebo ležérnymi topánkami. Šedá mikina so zipsom je tiež skvelou voľbou na neformálne príležitosti.

 

Na večerné príležitosti 

se1

Na večerné udalosti zvoľte sofistikované tmavošedé odtiene alebo strieborné perleťové odtiene. Šedé šaty s čipkou alebo zaujímavým strihom budú vyzerať elegantne a zároveň moderne. Kombinujte ich so striebornými, alebo čiernymi doplnkami a vysokými opätkami. Tmavošedý overal je tiež skvelou voľbou na večerné nosenie.

 

Na svadbu alebo oslavu

se

Svetlošedé elegantné šaty sú elegantnou voľbou pre svadobných hostí. Vyberte si šaty zaujímavého strihu alebo s detailmi ako čipka, či volány. Doplňte ich striebornými, alebo perleťovými doplnkami a lodičkami v nude odtieni. Tmavošedý oblek s bielou košeľou je vhodný pre pánov.

 

Na športové aktivity

Na športové aktivity sú ideálne svetlošedé odtiene v technických materiáloch. Šedé legíny alebo kraťasy kombinujte s funkčným tričkom alebo topom. Nezabudnite na kvalitnú športovú obuv a ponožky.

Pri výbere odtieňa šedej vždy zvážte formalitu udalosti a vlastný štýl. Nebojte sa hrať s rôznymi textúrami a strihmi, aby bol váš outfit zaujímavý. S trochou kreativity môžete šedú nosiť na akúkoľvek príležitosť a kombinovať štýlovo a moderne. 

Autor: Alila

Foto zdroj: pinterest.com