Poznáme aké sú módne farby na jeseň a zimu 2024/25

Spoločnosť Pantone, ktorá je špičkou v oblasti farieb a ich miešania, každoročne prichádza s paletou farieb, ktoré budú dominantné v určitých mesiacoch v roku. Pre jeseň a zimu 2024/25 bola definovaná farebná paleta odtieňov, ktoré sú klasické no prekvapivé zároveň. Nadchádzajúce jesenné obdobie so sebou prináša utlmenie farieb, nežnosť, snovosť až romantiku, ale tiež aj trochu provokácie a drámy.

Poďme sa spolu pozrieť na farby, ktoré budú dominovať a do ktorých sa rozhodne oplatí investovať pri nákupe nových kúskov do vášho šatníka. Na svoje si prídu milovníčky zemitých farieb, jemných odtieňov, nadčasovej klasiky, ale aj odváždnych farieb. Sme si istí, že si určite nájdete svojho favorita a budete ho nosiť s nadšením.

Ak chcete vedieť aké farby budú moderné na jeseň a zimu 2024/25 ste tu správne. Povieme si, ktoré farby budú najobľúbenejšia, ktoré ich odtiene budú najviac preferované. Pozrieme sa aj na doplnkové farby a možnosti ich kombinovania. Načerpajte inšpiráciu a buďte pripravená na módne kreácie nadchádzajúcich dní.

Hnedé odtiene na jeseň a zimu 2024/25

Základ farebnej palety na prichádzajúce obdobie sú zemité farby v odtieňoch hnedej a béžovej. Najtmavšou farbou je Pinecone, ide o odtieň hnedej priponínajúci borovinové šišky. Hlboká tmavá hnedá v tlmenom odtieni krásne zapadne do jesenných outfitov. Môžete staviť na monochromatický outfit, alebo outfit doplniť práve touto dramatickou a teplou farbou.

Druhou možnosťou hnedého odtieňa je Sunburn. Je to krásna hnedá pripomínajúca opálenú pokožku. Ide o spojenie hnedej a jemnej ružovej v dokonalom hnedom prevedení. Preneste si letný nádych aj do jesenných outfitov. S touto farbou sa vám to určite podarí.

Béžovú paletu tentoraz reprezentuje odtieň Sheepskin. Odtieň odvodený od ovčej vlny vás krásne zahreje a prinenie pohodu do každého outfitu. Zabaľte sa do dokonalého pohodlia s týmto decentným farebným odtieňom, ktorý krásne vynikne v kombinácii s bielou, hnedou, kaki, ale aj bledomodrou. 

Farba pripomínajúca mliečnu penu. Presne taký je farebný odtieň Almond Milk. Ako už samotný názov napovedá biela v jemnom prevedení vás doslova zahalí do našľahanej peny mandľového mlieka. Tento mliečny odtieň sa hodí ku každému odtieňu pokožky a dodáva outfitu punc noblesy a luxusu.

Modré a tmavé odtiene na jeseň a zimu 2024/25

Bledomodrá v studenom odtieni hviezdneho jasu to je presne odtieň ktorý získal pomenovanie Starlight Blue. Ide o jemnú modrú v decentnom odtieni pripomínajúcom zamrznuté jazero. Nežná modrá v tomto odtieni sa dokonale hodí do jesenných a najmä zimných outfitov a bude príjemným doplnením práve k hnedým a béžovým odtieňom.

Ďalším odtieňom modrej je modrá pripomínajúca morské vlny. Wave Ride je výraznejšia modrá v jasnom prevedení s nádychom tyrkysovej a zelenej. Tento odtieň prinesie farebný akcent a sviežosť do jesenných dní. Krásne vynikne v kombinácii s neutrálnymi farbami či už so spomínaným odtieňom Almond Milk, s ktorým vytvorí ideálnu zimnú kombináciu.

Modrá tentoraz v dramatickom odtieni je zastúpená odtieňom Evening Blue. Ako už samotný názov napovedá tmavá modrá v hlbokom odtieni nočnej oblohy je priam ideálna na večerné, či slávnostné udalosti. Tento odtieň zo sebou prináša eleganciu a pocit noblesy pre každú ženu.

Ak máte radi čiernu a všetky tmavé odtiene šedej tentoraz zbystrite pozornosť. Šedá je totiž vo farebnej palene zastúpená dokonca až dvomi odtieňmi. Tmavší odtieň pripomínajúci mihajúci sa tieň vás nemá zneistiť práve naopak má priniesť pevný bod do vášho šatníka, okolo ktorého môžete vytvoriť mnoho skvelých outfitov. Tmavá šedá s nádychom čiernej sa tak stane vaším záchranným bodom v mnohých situáciách. Nezabúdajte Dark Shadows je v tejto sezóne vaša nová čierna.

Ako búrkový front sa prehrmí vaším šatníkom odtieň s názvom Storm Front. Šedá v bledšom odtieni vás nenechá chladnými. Práve naopak ide o odtieň ktorý sa pekne kombinuje v monochromatickom outfite, ale aj ako kontrast k výrazným farbám. Ak máte radi šedú určite siahnite práve po tomto odtieni.

Výrazné farby na jeseň a zimu 2024/25

Prvou z výrazných farieb je Misted Yellow. Žltá jednoznačne patrí k výrazným farbám no aj tento odtieň je značne prispôsobený jesennej farebnej palente. Takzvaný zarosený odtieň tejto farby sa dokonale hodí do jesenného výberu.  Tlmená žltá krásne kontratuje s kaki farbou, bordovou, hnedou a vytvára jedinečné módne kreácie, ktoré si môžete dovoliť práve v jesennom období. Ak máte chuť rozjasniť si deň určite siahnite práve po tejto farbe.

Aká by to bola jesenná farebná paleta keby v nej nemala miesto bordová. Tentoraz odborníci vybrali najtmavší odtieň bordovej a zmiešali ju s fialovou. Dostali nádherný tmavý baklažánový odtieň Eggplant, ktorý vás doslova chytí za srdce. Táto farba je tak výnimočná, elegantná a šik, že dodá punc ženskosti každému outfitu. Hodí sa na bežné nosenie aj na slávnostné príležitosti. Nemajte obavy a užite si tento odtieň dosýtosti.

Výrazná farba zrelých cherry paradajok v odtieni Cherry Tomato sa nám z leta preniesla aj do jesenného obdobia a bude mu doslova kraľovať. Červená bude dominantnou farbou sezóny. Všetko v tejto výraznej hrejivej farbe bude viac ako vítané. Či už stavíte na červený kabát, šaty, sukňu, sveter, alebo si vystačíte len s doplnkami určite neurobíte chybu. Červená sa vracia v plnej sile, aby ukázala naplno svoju krásu.

Aká by to bola jeseň, keby sme si v nej nedopriali trochu oranžovej. Tekvicová oranžová sa objavuje aj túto sezónu tentoraz v odtieni Pureed Pumpkin. Teplá oranžová spojená s hnedou vytvára jedinečný odtieň, ktorý rovnako dobre zapadá do zvolenej farebnej palety odtieňov na jeseň a zimu 2024/25. Táto oranžová krásne vynikne na oblečení, ako aj na doplnkoch takže je len na vás ako veľmi si tento odtieň pripustíte k telu.

Tmavá zelená pripomínajúca klímu dažďového pralesa sa tiež dostala medzi farby, o ktorých v tejto jesenej sezóne ešte budeme počuť. Ak máte radi tmavú zelenú odtieň Rain Forest si vás získa na prvé pozretie. Krásna hlboká zelená spája machovú zelenú a pridáva jej ešte o čosi viac dramatickosti. Tmavozelá sa ľahko kombinuje a krásne vynikne s už spomínanou červenou, alebo hnedými odtieňmi. Môžete ju nosiť na bežný deň, ale hodí sa aj na slávnostné príležitosti, ktorým dodá punc jedinečnosti.

Posledným odtieňom, ktorý spoločnosti Pantone vybrala na nadchádzajúci sezónu je odtieň Iguana. Tento čarovný odtieň olivovej s nádychom kaki je presne tým odtieňom, ktorý poblázni módny svet a bude použitý prakticky na čomkoľvek. Ak máte radi tradičné farby s nádychom novátorstva Iguana je presne tým odtieňom o ktom by ste mali vedieť. Tak ako leguán aj táto farba sa dokáže prispôsobiť a zapadnúť do množstva outfitov. Prinesie sviežosť, originalitu a zvláštne teplo, ktoré upúta na prvý pohľad.

Ako nosiť a kombinovať farby v jesenných outfitoch

Foto: Pinterest

Toto sú farby, ktoré podľa odborníkov budú moderné v nadchádzajúcej módnej sezóne na jeseň a zimu 2024/25. Ak ste si už teraz našli svojho favorita sme radi. Ak si stále nie ste isté s ich použitím máme pre vás niekoľko odporúčaní, ktoré vám pomôžu v rozhodovaní ako tieto farby zakomponovať do vášho šatníka. 

Nemusíte vymeniť všetky veci v šatníku a nahradiť ich aktuálne modernými farebnými variantmi. Vyberte si jednu farbu a niekoľko farieb ktoré k nej ľahko doladíte. Uvedené farby sa dajú spolu krásne kombinovať a vytvoria tak harmonický celok. To však neznamená, že sa nemôžu kombinovať aj s inými farbami z jesennej, či neutrálnej palety. Ak máte svoje obľúbené farby odporúčame vám premyslieť si outfit a vyskladať si jeho farebné kombinácie a variácie, ktoré by sa mohli k sebe hodiť.

Tekvicovú žltú môžete napríklad pekne zladiť s čokoládovou hnedou, alebo karamelovou hoci sa v tejto farebnej palete nenachádzajú budú sa k nej perfetkne hodiť. Piesková, alebo ťavia sa zasa budú ladiť k výraznej cherry červenej. Tmavú zelenú brilantne doplní bordová. Módna baklažánová sa bude hodiť šedej, alebo bledohnedej.

Ako kombinovať jednotlivé farby sezóny jeseň zima 2024/25

Foto: Pinterest

Možností ako nosiť a kombinovať farby nadchádzajúcej jesennej a zimnej sezóny sú naozaj veľmi široké. Je len na vás, či budete kombinovať skôr neutrálne farby a ozvláštnite ich nejakou výraznou farbou, alebo popustíte uzdu svojej fantázii a vrhnete sa na kombinovanie aj výrazných farieb. Tu je niekoľko príkladov na outfity, ktoré môžete využiť počas bežného dňa.

Outfit č. 1

Tmavohnedé nohavice v odtieni Pinecone doplňte blúzkou alebo pánskou košeľou v odtieni Starlight Blue. Outfit môžete doplniť sakom alebo kabátom v odtieni Sheepskin. Ak chcete, aby outfit pôsobil viac ležérne doplňte ho svetrom na gombíky, alebo pletenou vestou v odtieni Almond Milk. Ak máte radšej zelenú túto základnú paletu môžete obohatiť o tmavozelenú napríklad v podobe šálu.

Outfit č. 2

Klasickú tmavú denimovú sukňu v dĺžke až po členky môžete doplniť košeľou v odtieni Almond Milk, vestou vo výraznej červenej farbe a outfit doťuknúť tvídovím sakom v odtieni Sunburn. Vysoké kožené čižmy a kožená kabelka v odtieni Pinecone celý outfit dovedú do dokonalosti. Ak sa nebojíte experimentovať kľudne zvolte doplnky v tekvicovej, alebo žltej farbe.

Outfit č. 3

Do práce môžete vyraziť aj v elegantnom kostýme v nádhernej baklažánovej farbe. K takémuto základu outfitu sa skvele hodí bledomodrá blúzka v odtieni Starlight Blue, alebo béžová v odtieni Almond Milk. Kabelka a lodičky v odtieni Sheepskin zavŕšia celkové elegantné ladenie tohto outfitu. 

Outfit č. 4

Šedé pletené šaty môžete ozvláštniť farbami. Stačí ak zvolíte krátky kabát do pása s dvojradovým zapínaním vo výraznom modrom odtieni Wave Ride a outfit doplníte štýlovými zelenými kozačkami a zelenou kabelkou v odtieni Iguana.

Autor: Alila

Foto zdroj: https://www.pantone.com/articles/fashion-color-trend-report/london-fashion-week-autumn-winter-2024-2025